O vodi

Voda je bila i ostala osnovni preduvjet za održavanje i razvoj svih organizama na Zemlji. Površina Zemlje je prekrivena s 71% vode od čega samo 2,5% otpada na slatku vodu. Većina slatke vode je nedostupna za čovjeka (ledenjaci, zarobljena u velikim dubinama, itd.) a samo manji dio možemo i koristimo kao pitku vodu.

Pitka voda

Pitka voda je neophodna za čovjekov život. Ona u ljudskom tijelu obavlja mnogo neophodnih aktivnosti. Voda donosi hranu i kisik u stanice, a iznosi štetne tvari. Ona pročišćava bubrege i hladi ali i štiti od hladnoće naše tijelo. Pomaže u zaštiti od niza bolesti (prehlada, infekcija mokraćnog kanala,bubrežnih kamenaca). Povećava broj kalorija koje trošimo tijekom dnevnih aktivnosti i uklanja iz tijela višak natrija koji može dovesti do zadržavanja tekućina.

Međutim, čovjek svojim djelovanjem onečišćuje okoliš a u zadnjih 100 godina zagadio je Zemlju više nego tokom cijele povijesti čovječanstva. U tom djelovanju stradali su i izvori vode. Stoga ne čudi da gotovo 80% svih bolesti nastaju zbog nečiste vode za piće. Iz tih razloga nužno je piti čistu vodu i tijeku čitavog dana posebno u vrijeme kada smo izloženi radnim i rekreativnim naporima. Ne unošenjem dovoljne količine vode u tijelo (oko dvije litre dnevno) dolazi do dehidracije. Dehidracija izaziva glavobolju, umor, nervozu, dodatni stres i druge nelagode. Iz tih razloga preporuča se imati čistu vodu na dohvat ruke kao stalni poticaj za konzumacije iste.